Herta Muller descompune reviste și compune poezii

Book you
November 7, 2016

Acum doi ani, la Iași, a venit Herta Muller. La FILIT, desigur. Acolo am auzit-o pentru prima oară recitându-și colajele. Mărturisesc că habar nu aveam că face așa ceva, dar m-au fermecat complet. Eram în grădină, printre fasole (da, locuiesc la țară, thank God) și ascultam de pe telefon (deseori sunt întruchiparea absolută a pitorescului, cu căști prin urechi, smulgând buruieni sau treburi asemănătoare) Seara FILIT din 2014, la care a fost invitată Herta. A vorbit despre multe lucruri, dar când a început să recite din poezii m-am trezit râzând singură, cu fasolica în mână. De ce râdeam? Păi fiindcă este un umor atât de savuros în ele și la asta a contribuit clar modul extrem de particular în care le-a citit autoarea. Îți rămâne capsat în minte accentul acela puțin rârâit, cu iz străin și tonul ușor ironic. Poeziile în sine, fie vorba între noi, nu îs musai niște creații menite să te amuze. Ba chiar readuc în prezent momente dureroase din trauma colectivă comunistă. Am rezonat eu cu acele versuri, dărămite cineva de vârsta părinților mei.

herta-muller.jpg               Sursă foto

Așadar, în virtutea acestei veselii infantile provocate de noua mea descoperire, am săpat adânc pe tot web-ul ca să adun toate poeziile Hertei la un loc, așa, pentru liniștea mea sufletească actuală și viitoare. Din păcate nu am reușit să găsesc prea multe. Herta a „scris” 86 de poeme în limba română. Sper să fie și pentru alții o revelație, așa cum au fost pentru mine. Cine dorește să le atingă pe toate, nu doar să citească virtual câteva, poate căuta volumul „Este sau nu este Ion”(din păcate nu este în stoc). Când pun mâna pe acest volum fizic promit să-mi exprim fericirea cu o pomană și pun de-un praznic, așa ca la sat. Vegan, eventual, ca să mă înjure  toți vecinii iubitorii de orătănii prăjite cu mujdei și mămăligă. Până atunci vă las cu aceste cuvinte alese…la propriu alese.

Preferata mea absolută este: „Adio, patria mea cu î din i, cu â din a”. Nici nu vreau să îmi imaginez câte alte favorite aș avea dacă aș face rost de acest volum.

Poezia „Este sau nu este Ion” este puțin neclară așa că vă invit să o ascultați pe scriitoare cum recită. Vă asigur că nu veți uita ușor vocea asta și nu veți mai putea citi poemele și chiar și romanele dumneaei, altfel decât cu vocea ei în minte.

p.s. Dacă are careva cartea și vrea să mi-o facă cadou sau măcar să mi-o împrumute, dați-mi de știre. Vă dau o cârjică de măr la schimb 😀 Sau băgați o pilă la Moș Crăciun, pretty pleaaase!

SHARE

Related Posts
Featured
::
„Paste” crude de dovlecei
::
Burrito jambon
::
Falafel
MENU