SFR-ească Dumniezo

Film
April 3, 2017

SFR-ească Dumniezo să lipsiți de la unul dintre puținele evenimente megalitice din Iași, care au în prim plan filmul. Ca să fiți sigur că nu ratați cele 5 zile de film românesc, ce îl au ca figură centrală pe monsieur Cristi Mungiu (și nu îi zic monsieur degeaba pentru că după ce va poposi la Iași va zbura direct la Cannes, unde a fost numit președinte al juriului) urmăriți îndeaproape pagina lor de Facebook, unde vor anunța în curând programul și modul în care vă puteți achiziționa biletele.

Pentru prietenii mei este bine cunoscută frustrarea mea vizavi de lipsa de activiatea în ceea ce privește evenimentele culturale dedicate filmelor, lipsa cinematografelor (adică lipsa riscului de a-ți cădea tencuiala în cap în timp ce te boldești la ecran), lipsa unei oferte reale de filme pe care le poți urmări la cinema etc. Cinema-ul de mall e un fel de „instituție” care funcționează pe principiul formelor fără fond. Adică nu are la bază o cultură a filmelor, un istoric bazat pe cinematografie ca artă, ci e destinat consumului facil care are ca țintă profitul financiar și nu educarea maselor sau trezirea conștiinței.

„I think films are essential to the intellectual awakening of people.” zicea Audrey Tautou într-un interviu pentru The Talks.

Așadar, e un prilej de bucurie orice eveniment care e conștient de rolul filmului ca fiind altceva decât entertainment în viața omului. Știm bine că în Iași, din păcate, nu sunt prea multe și trebuie profitat din plin când niște oameni creativi și cu bune intenții inițiază evenimente de amploare care, de altfel, ar trebui să concureze cu cele organizate de autoritățile locale. But wait, there are none. 🙂

Pe scurt, încercuiți datele de 10-14 mai în calendar și asigurați-vă că nu ratați prilejul de a vedea filme și, foarte important, de a discuta despre ele chiar în prezența actorilor sau a regizorilor.

P.S. Nu-i așa că identitatea vizuală SFR îi JMecheră? 😀

CATEGORIES
SHARE

Related Posts
Featured
::
Un documentar ca o palmă și o comedie ca un ghiont (SFR – ziua 4)
::
Survival CinemaKit (I) – 127 Hours
::
O bărcuță peste noul val (SFR – ziua 3)
MENU