Despre prostituate fără să arunci cu piatra

Book you
April 10, 2017

În „recenzia” mea la Bucuria Vieții (aici) am zis că voi lăsa tema prostituției și extrasele din carte pentru altă postare, așa că voila.

Tema asta apare în carte presărată ici și colo și pare să aibă mereu aceeași „morală”: judecă-te pe tine mai întâi și apoi îndrăznește să îi judeci pe alții. Eu, cel puțin, așa am luat-o. Nu, autotul nu legitimează sexul pe bani și nici nu se poziționează de o parte sau de alta a taberei. Tocmai asta e ideea.  Toate episoadele care includ legăturile lui Vincent cu prostituatele sunt tratate la rece, 0 cosmetizare, 0 sentimentalism, 0 judecată părtinitoare. Tipul prostituatei virtuoase am mai găsit-o la Dostoievski sau, într-o variantă mai slabă din categoria „cărți pentru adolescente rebele”, la Coelho. Dar Irving Stone nu plusează pe genul ăla de prostituată. Din momentul în care ai investit-o cu virtuți e clar că te situezi într-o tabără. Și la Dostoievski și la Coelho (scuzele de rigoare pentru alăturarea șchioapă a celor doi, dar astea mi le aduc aminte acum) autorii par să încerce a justifica acțiunea eroinelor lor. În Bucuria Vieții, însă, avem 0 justificări. E genul ăla de abordare pe care l-am văzut anul trecut în Deadpool când Wade o întâlnește pe Vanessa :)) Ca să înțelegeți mai bine onestitatea cu care autorul tratează personajele „păcătoase” vă las aici un fragment care mie mi-a plăcut tare de tot:„- M-am oprit să-mi trag nițel sufletul înainte de a căuta un bărbat.

„- N-ai vrea să fiu eu Acela, Christine? Sunt atât de singur. Aș vrea să merg cu tine.

– Ba bine că nu. (…) Pari un băiat bun.

– Și tu îmi placi Christine. Când mi-ai luat mâna arsă… a fost primul cuvânt bun pe care mi l-a spus o femeie, nu mai țin minte de când.”

Legătura dintre ei doi va deveni ceea ce eu văd ca fiind nivelul ideal al unei relații: „Nici unul dintre ei nu ținea să-l impresionee pe celălalt. (…) Nu era nimic pretențios în ce spuneau și nimic nefiresc când tăceau. Era întâlnirea a două suflete, fără mască, descătușate de orice convenții, artificii sau deosebiri de clasă.”

N-are rost să mai bat monedă pe cât de ușor punem etichete și cât de ipocriți suntem în iealizările noastre stupide ale unor lucruri care ar trebui să fie naturale și dezbrăcate de orice prejudecăți. Oamenii sunt oameni. Tot în carte zice Zola la un moment dat:

 „Nu neg că sunt necesare anumite norme de morală (…). Nu obiectez împotriva moralității în sine, ci numai împotriva ipocriziei care scuipă un tablou ca Olympia și vrea să-l înlăture pe Maupassant. Moralitatea, așa cum este înțeleasă azi în Franța, acționează numai asupra sferei erotismului. Să-i lăsăm pe oameni să se culce fiecare cu cine îi place; noi știm că există o altă morală, mai înaltă.”

Cine are urechi de auzit să audă.

Și fiindcă tot suntem în zona asta a relațiilor dintre bărbați și femei vă mai las două paragrafe care descriu tensiunea sexuală și pasiunea tulburătoare care-l zguduiau pe Vincent când se simțea îndrăgostit. Modul în care Irving Stone descrie aceste trăiri omenești cu rădăcini în natura noastră animalică, este un tablou în sine, de un lirism care te pătrunde indiferent de trivialitatea momentului descris:

„El simțea cum alunecă în abisul din care nu există întoarcere decât cu prețul unei totale încordări a voinței. Se smulse din brațele ei și sări în picioare.” despre el și Margot

„Tulburarea lui Vincent atinse culmea. Fiecare fibră i se zbătea într-un focar de suferință. Femeia își desfăcu brațele ca să-l primească și-i dărui toată căldura ei, sorbind în schimb tot ce era vigoare bărbătească în el. Primi în ființa ei tumultul vulcanic, patima copleșitoare care-i biciuise nervii și-i mistuise clipă de clipă trupul și-l înălță în unduiri line și mângâietoare spre culmile vibrante ale creației.” despre el și Maya

Kinky enough? Kinky poetic aș zice.

P.s. Cine vrea să-mi recomande cărți bune cu și despre prostituate să îmi lase aci un titlu, două. Mă interesează să fac exercițiul ăsta cu mine însămi, de acceptare a celorlalți în afara prejudecăților.

CATEGORIES
SHARE
deliunea : 04:32 April 11, 2017 Reply
O dragoste - Dino Buzzati
    camarutaluzavate : 11:47 April 11, 2017 Reply
    Uhh. Săru' mâna. Bag la listuță.

Related Posts
Featured
::
Herta Muller descompune reviste și compune poezii
::
„Bucuria Vieții” – de ce e suferința obligatorie?
::
5 cărți până la Crăciun!!!?
MENU