Pe cine tragem de limbă la cea de-a VIII-a ediție SFR – invitații lui Mungiu

Film
April 14, 2017

Dacă v-ați încercuit datele de 10-14 mai, e timpul să aflați și pe cine veți vedea la ochi zilele alea. Festivalul se prezintă într-un mare fel,

Filmele lui Cristian Mungiu – între retrospective, aniversări și actori cunoscuți, la Iași, în (atenție) capitala filmului românesc.

Sună bine nu? Personal, îmbrățișez ideea de a identifica Iașul cu o astfel de titulatură. Poate așa reușim să convingem autoritățile că trebuie urgentate restaurările cinematografelor. Să le facem în așa fel încât să fie demne de invitați ca cei de anul ăsta: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Dorel Vișan, Tania Popa, Cristina Flutur, Emanuel Pârvu, Călin Chirilă, Teodor Corban, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Maria Drăguș, Petru Ciubotaru. Se poate observa ușor că aceștia sunt actori care au o legătură longevivă cu Mungiu, mare parte dintre ei lucrând cu ei încă de la debutul său cinematografic (Occident). Despre invitați puteți să vă învățați lecțiile de aici, dar eu vreau să spun succint despre câțiva dintre ei, unde i-am văzut prima oară și ce mi-a plăcut cel mai mult la dumnealor.

  1. Anamaria Marinca – hai că toți știți scena aia în care Otilia (4 luni, 3 sătpămâni și 2 zile) stă țintuită într-un scaun, timp de vreo 8 minute în care camera stă fixată doar pe ea, la cină cu familia, după ce tocmai fusese violată (eu l-am văzut ca pe-un viol provocat de-o „prietenă” perversă și iresponsabilă) și aruncase un bebe avortat „la gunoi”. Mie scena aia mi-a confirmat calitatea jocului actoricesc și talentul gârlă pe care îl deține Anamaria Marinca. Pe fața ei se puteau citi toate sentimentele amestecate de scârbă, groază, lehamite, șoc și ce mai vreți voi. E în top 10 scene favorite din filmul românesc pentru mine.vlcsnap-2010-11-02-11h17m06s109.png
  2. Laura Vasiliu – e Găbița „Drăguț” (ironic nume), „prietena” perversă a Otiliei. Știți când vă dați seama că un actor e foarte bun? Când joacă un rol detestabil și ajungi să urăști personajul cu pricina. Cam așa a stat treaba și aici.
  3. Vlad Ivanov – l-am descoperit tot prin prisma unui personaj „urâbil” și tot în 432. Dar mie mi-a plăcut cel mai mult de el în Polițist, adjectiv. Este acolo o scenă tare de tot, când Ivanov, încercând s-o facă pe înțeleptul, cheamă secretara să-i aducă DEX-ul ca să-i explice lui Cristi (Dragoș Bucur), care se ocupa de o investigație ce viza niște puști care se prosteau cu droguri, ce e aia conștiință. Scena durează vreo 20 de minute și e fantasticăăă. Un umor din ăla fin și inteligent și ironic. Nu se face nicio glumă în alea 20 de minute, dar conversația e atât de hilară. E ca un moment din acela penibil în care proful te ridică în picioare și îți pune o întrebare la care tu ai ști răspunsul, dar de emoție sau din sentimentul de vină că trăncăneai cu colegul, te fâstâcești și dai cu mămăliga în geam. Asta ar fi  doua scenă în top 10 pentru mine. O puteți viziona aici.politist.jpg
  4. Dorel Vișan – eu am văzut Moromeții înainte de a vedea Senatorul Melcilor, însă e lesne de înțeles că imaginea flegmatică a Senatorului Vârtosu e cea care mi-a rămas pregnant în minte și pe care o asociez mereu cu Dorel Vișan atunci când aud numele dumnealui.
  5. Cristina Flutur – dacă ați văzut După Dealuri și scenele așa zisei posedări știți despre cine vorbim. A luat Premiul pentru Cea Mai Bună Actriță la Cannes pentru asta.
  6. Adrian Titieni – are un portofoliu imprsionant și e imposibil, dacă te uiți la filme românești măcar din când în când, să nu fi văzut măcar unul în care să joace și el. Eu l-am pus pe „hartă” după ce am văzut Pescuit Sportiv.  Ultimul film în care l-am văzut a fost Bacalaureat, care mie, personal, nu mi-a ajuns la inimioară, dar asta e altă poveste.
  7. Maria Drăguș – cred că de ea mi-a plăcut cel mai mult în Bacalureat. A jucat genul de adolescent pe care nu îmi vine să-l pocnesc, cum se întâmplă cu majoritatea „răzvrătiților”. I-a dat o lecție de demnitate lui taică-su (Adrian Titieni) și o palmă zdravănă temerilor lui stupide.
  8. Petru Ciubotaru – el nu-i actor de cinema, dar rolul din Bacalureat l-a prins mănușă. El e un personaj în sine și am văzut asta anul trecut, când a fost invitat la premiera filmului care a avut loc la Iași, într-un Cinema Victoria de unde erau căzute bucăți din tavan și erai cu urechile la el și ochii la tencuială.

Pe lângă ei mai sunt 4 actori pe care o să-mi iau dreptul de a-i studia discret direct la festival. Acestea fiind spuse aveți toate motivele să nu ratați acest maraton al filmului românesc văzut prin prisma alegerilor fine ale lui Mungiu. Stați prin preajmă fiindcă voi reveni și cu alte detalii. Servus!

postare-invitati (1).png

 

CATEGORIES
SHARE

Related Posts
Featured
::
Marea povară a regizorilor români (SFR – ziua 2)
::
O bărcuță peste noul val (SFR – ziua 3)
::
Nostalgia vremurilor pe care nu le-ai trăit (SFR – ziua 1)
MENU